Khamis, 14 April 2011

waNita :)

Allah berfirman:brmksud
"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "


"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz 'BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM' yang bermaksud 'Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha> Penyayang.'

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH


1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail..

2. ' BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. '(Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BISMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS. AL Muddatsir: 30).Ibnu Masud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca..

Selasa, 12 April 2011

IF eVer You NeeD :D



I'll be right here,
To chase away the sadness,
And wipe away a tear.
                    If ever you need me,
                    I'll be two steps behind,
                    To follow in your footsteps,
                    And hear what's on your mind

If ever you need me,
You'll never have to fear,
That your presence isn't important,
And your love isn't dear.


                   If ever you need me 
                   I'll always be around,
                  To bring back the laughter,
                   Where deep in your heart it's found.

You'll never have to worry,
For I'll always be here,
To chase away the sadness,
And wipe away a tear.

I am here for you!


i will alwayz lurve you..


KepeNaTan & KeMengANtukAN

Arghh..!!minggu nieyh agak penat & stress!!**stress la kunun2nye **
Normal ah,da minggu last study kn..next week da study week..fuhh,risaunya.!!xstudy pom lagi..cam ner nk jwb exam ni..blur..grr~
Agak2nya bile lar mood study nk ade nih..knpa erk mls sgt aku nih..kunun2nya setiap awl sem bkn main lagi bersemangt & pasang niat yg baik2 jew..plastik jeh sume tu.sape x t’ingin anugerah dekan kn?kn?mls!mls! cam ner nk dpt dekan  :)
Alahai,Mak nGah shukewnyew kalu aku dpt dekan 
Teringin jgk nk dpt segulung sijil yg agak BERNILAI 4 student hehe
ArinI agaK penat & stress sbb bertungkus lumus menyiapkan website 4 projek TMX..iSH,geram toi ngan mamaT tue,janji Kul 10 tp KUl 12 tgh br dtg,
::sebab musabab dtg lmbt::BR BGN TDO.
Nah,hambek kau mase kol bkn main lagi janji nk jumpe KOL 10 la kunun2..aku bkn main lagi bgn tdoo cpt2 siap walaupom masih agak kepeningan 
DA!cukup setakat nie..!cam xde mood je nk m’mbebel.. 

ratu syuhadah (in-team) ~my favorite song~lalala

Engkaulah permaisuri di mahligai tirani
Teguh imanmu walau tersembunyi
Kasihmu kau buktikan sebagai isteri
Namun cintamu untuk Ilahi

Engkau masih isteri yang sejati
Ketika suami dimurka Allah
Istana bukan penjara nikmat yang alpa
Sinar imanmu tak kelam permata
Kau miliki jiwa hamba
Walau di sisimu singgahsana

Sejarah Asiah telah membuktikan
Iman bukanlah penjara di jiwa
Yang selamanya bersembunyi
Tapi kemerdekaan yang hakiki
Yang punya wajah dan jua rupa
Akhirnya imanmu bersuara
Lantas kau dipenjara dan diseksa
Oleh suamimu yang dihina

Di kejauhan istana keangkuhan
Menggamit mata sayunya di jiwa
Namun hatimu tak sudi ke sana 
Iman dan akidah lebih utama
Ratu syahadah lalu bermadah
Oh Tuhan binakan istana untukku
Walaupun di dunia ku diseksa
Namun tak terbayar nikmat di syurga

Oh Asiah kau merubah rencana
Bila tanganmu menyentuh bayi
Yang hanyut menongkah arus Sungai Nil
Lembutmu mematahkan keangkuhannya
Firaun merancang kau menghalangnya
Musa terbuang jadi terbilang

Ya Allah…Ya Allah… 


Selasa, 15 Mac 2011

tenks to my frendzz :)

Firstly,x tergambar ucapan berbilion2 terima kasih kat sume kawan2 yg mengambil berat pasal aku..tanpa korang x mungkin aku bleh menjadi kuat..aku bersyukur sgt2 maempunyai sahabat seperti kamoo2 semua.kamoo sumer lah sahabat aku dunia & akhirat..x tergmbar betapa ikhlasnya kamoo sume dlm hubungan persahabatan..aku jnji xkn lupekan kamoo sumee :) ain,suzi,aini (niezan),aini,dayah,sarihan..aku x mampu nk balas jasa korang sumer hanya tuhan je yang mampu membalas sume  ni..

hanya tuhan yang mengerti ape yg aku rase :(

Ya Allah kepadaMU aku memohon,
berikanlah kesejahteraan tubuh badan kepada hambamu ni..
mungkin ape yg terjadi ade hikmahnya !!
aku xleh mengeluh krna aku percya sume ini ketentuan dr ALLAH dan ade hikmahnya..
kerna aku percya sume ubat ade penawarnya...

Khamis, 10 Mac 2011

arghh!!xde mood:(

kenapa aku mls ni?adakah dsbbkn bdn x berapa nk chat?
mintak jauh la..arap2 x demam la..xbesh ah demam :( papepom,sakit merupakan penghapus dosa..
yeah!right,aku byak sgt dosa ngan ALLAH & kedua2 ibu bapa ku..
YaALLAH kenapa jd begitu malas nk belaja..huhu

Rabu, 9 Mac 2011

hari Yang Malang :(

hari rabu hari yg malang??btoi ke?tu kate org tua2 ler..bg aku xde hari yg malang..sumenya same jerk.!haNya ALLAH je yg tahu..secara kebetulan,after senggang aku & kawan2 pegi bank sbb nk bt report kad atm my romate,suzi Suzana ilang..sungguh kecian kn?:( mane xnya,sape x risau kad bank hilang sume harta untuk sem ni ade kat dlm tu huhu..sabar la erk suzi krn sume ni sdh ketentuan illahi ape yg terjadi ade hikmahnya..harap2 dpt jupe blik la duit tu..me as a romate sgt2 simpati ngan ape yg terjadi.!aish,xde guna toi la sape yg amik duit tu.. :( aku fhm sgt ape yg kau rase sape x sedih bkn ckit elang RM2000 byak tu.. huhu kau jgn risau la kami2 dcni akan sentiasa ade untuk membantu mu suzi..aku boleh tolong setakat yg mampu..selagi kitorang ade insyaALLAH kamoo x susah kat cni..org kata nilah dugaan semasa belajar & berjauhan ngan family..
sabar erk suzi..jgn mengeluh kerana ape yg terjadi sdh ketentuan illahi.. 
 ~harap2 dpt jupe blik duit suzi ~amin


Selasa, 8 Mac 2011

BisNesss Dayzzz...


mai2 pakat beli..ade belako sumenya sedap2 :)nyum2


antara menu yg terdapat di gerai "yummy licious"



ade bakat btoi hidayah ni,besa la da memang keturunan kn :-)


air sirap + biji selasih aka telur katak yg plg beshhhh made by hanim..



si cantek manis tokey air (jgn mara yer hanim ^___^


walaupom penat tp masih ceria muke dorang :-)


antara team2 "yummylicious"


ish3..ape ni?mulut cam ikan buntal jer..hehehe



wif my bff (ika) since form 6 until now..
study same2 ngan shayew kat unimas...
w'pom kiterorang kolej yang xsama tp perasaan bff tu masih ade
okey.!smga kite same2 dpt mengenggam segulung ijazah yer!!
itu janji akuey..insyaALLAH..amin





Isnin, 7 Mac 2011

hepy besday to me (sweet 21)

~::Tenq che yah & ainul 4 the celebrated my besday…
You’re are my bff…::~


~::Fuhh,cayalah ni je yg tinggal agak2 sape yg mkn plg banyak??
Best sgt2 kek ni..lenkali bt cam ni agi erk,
Xpe2 nant turn korang insyaALLAH aku belanja lak
p/s:kn tunggu dpt keja la..skunk nix de duit agi..setakat air nyor Bandar baru
bleh la..no hal punyerr!! ^___________^ ::~


~::Berseri x muka aku?*xleh blah ah!perasan ger aku..opss**
Time ni hepy sgt2 ase..xsangka toi diorang bt surprised ^____^ ::~

~::*sukew sgt picture nieyh!cam kiut je muka aku*ceh,perasan gler ahh..
Ha?yg sebelah aku tu namenya sarah..
cam iklan colgate jew che yah.. :P tp aku ase gg aku lbh shiny kut dr gg kau
hahahahaha(evil)::~


~::korang ase anak cina mn kat sebelah tu??
Opps!ha?yg ni ainul my bff since form 2 sampai lower six…::~


~::10q che yah snap gambar KAMI..::~
seingt aku time ni ngan ckp ngan ex bf *mesti korang tertnya2 kn sape??jeng3*
Her name mohd dzulnazri :) kenangan dulu2 okeyh..aku pom da x ingt ape2 agi
sal die cm kdg2 jew la..sape x rindu kan kekasih lm hee~ nk bt cam ne kn xde
jdoh dr jauh ku mendoakan kebhagiaan die ceh,ayat xleh blah lasung jiwang siott!::~


~::kami kelihatan sgt chumel disni!!jgn jeles k!!heeeee~ :~

**jum lihat ntara pixca2 yg menarik sempena my besday **


excited glerr!



::sweet memories wif my bff~::


~kawan saya yg sgt glerr2 perangainya tp aku shukew sgt kawan ngan kamu-kamu,peristiwa yg plg xdpt aku lupe bersama korang masa form 4 & form 5 selalu kn marah kat cikgu especially cikgu norini,cikgu mne x bengan kalu studentnye nakal & gler2 cam kite ni..asyik main jer belaja x hahaha :~


::dsini aku kelihatan agak chumel.cun g2!!haha..

(perasan tol mak minah ni)

::tangan siapakah itu??memang xsah kalu x berebut!!::


~::Ish3..sungguh moleekk!! *malu kokram*
Sdpppppp nyooo laaa…
Yah,lenkali beli kek ni lagi deh.. :-)

Sabtu, 5 Mac 2011

pejamkan mataku~

Jam da kul 2.26 pg tp aku still xdpt tdooo..arghh!!tension tul ah selalu cam ni.insomia ke aku ni??aduh,ni lah padahnya kalu selalu tdo lmbat cam new xdpt insomia!heyy u’olss!!bkn aku xnk tdo..actually asgment last minit la yg menyebabkan aku xdpt tdoo huahuahau!!normal lark n,majority la student ipta yg bt esement last minute  mn xnyew awal2 asyik melalok jerk termasuk aku jgk la..bkn ape last2 minute fuhh,bkn main agi mencurah2 idea..hee~ tu yg best bt esement last minutes..!!
Hey!hey!wahai mataku yang chantek bilew mau tidoww ni..plizz la cian ckit kat tuan mu ni.da la esk kn bgn awl2 pagi..bgn kew??haha niat cam nk je bgn awal esk tu pom kalu bgn lar..actually,niat nk bgn awl bkn ape pom juz nk pegi aktiviti kolej jew around kul 9am ade debate..walaupom x berape minat terpaksa la meminatkn dri ughhh!!cam ni la kehidupan as a student “college”,mane xnye kena kumpul cop kolej!! Kalu x konfem kn tendang hostel  adui,knpa la walaupon kat university tp still ade agi aktiviti kolej ni..bsn toi la..kalu ikutkan hati aku mls je nk aktif & ade niat gak ah nk sewa kat lua,memandangkan kat cni agak scary terpaksa la aktif kolej..!! lagi2 byak sgt kes2 yg terjadi akhir2 ni especially kat area DESA ILMU mane xnya ade kawan aku hampir2 kn ragut & penah terjadi kat depan mata ak sendri..fuhh,masa tu jgn ckp la terkejut tahap gaban la..lemah je aku nk jalan bl tgk peragut tuuu..!!